Kawai ES8: Kanske det bästa digitala pianot under 20.000 kr?

Om man letar efter ett digitalpiano under 20.000 kr så är verkligen Kawai ES8 ett att rekommendera. Det är utan tvekan ett av de bästa portabla pianon på marknaden idag. ES8 erbjuder en nivå av realism och autenticitet  som utan tvekan skulle imponera vilken professionell pianist som helst. Pianister runt om i världen hyllar pianot för dess otroliga ljud och fantastiska känsla. Vi tar en titt på pianot och recenserar det åt dig i denna artikel!


DESIGN

Kawai ES8 är inte väldigt kompakt, men definitivt ett elegant digitalt piano. Den har en glansig kabinett i metall och ett långt högtalargaller, som går hela vägen från pianots högra sida till den vänstra. Sidopanelerna är tillverkade i plast, men det påverkar inte keyboardets stabilitet alls. När du sätter dig ner framför pianot, inser du direkt att det är ett instrument av hög kvalitet. Keyboardet anses vara bärbart, men det är inte så kompakt som du kanske tror.

ES8 är ett instrument i komplett storlek med inbyggda högtalare, ett high-end hammarmekaniks keyboard och massor av snygga funktioner. Det är alltså inte så portabelt som till exempel ES110, som är mer grundläggande. Som sagt, ES8 är tillräckligt kompakt för att kunna användas som ett gigging piano och kan med fördel förflyttas till olika platser för övning eller uppträdande.

Här jämför vi ES8 med några andra modeller för en översikt:

ModellTangenterBreddDjupHöjdVikt

Kawai ES8

88137 cm37 cm15 cm22 kg

Roland FP-90

88134 cm39 cm13 cm24 kg

Yamaha P-515

88133 cm37 cm14 cm22 kg

Kawai MP7 SE

88136 cm34 cm17 cm22 kg

Kawai ES110

88131 cm29 cm15 cm12 kg


KEYBOARD

Känslan och beröringen är oerhört viktiga om du vill komma så nära en riktig pianoupplevelse som möjligt, och Kawai ES8 är verkligen ingen besvikelse. Pianot har Responsive Hammer III-mekaniken med Let-off-simulering, vilket utan tvekan är den mest realistiska plasttangents-mekaniken som finns på marknaden idag.

RH3-mekaniken använder olika viktade hammare som återger den mekaniska rörelse som finns på ett riktigt akustiskt piano. Triple-sensorns tangentdetekteringssystemet är utformat för att exakt fånga varje tangentslag och underlätta att spela snabba stycken och trills med mycket notupprepning. Det låter dig spela en not upprepade gånger även om tangenten inte helt har återgått till vilopositionen.

Motvikterna i metall är inbäddade i de svarta och vita tangenterna för att balansera hammarnas vikt och göra mekaniken snabbare (bättre tangentretur) och mer lyhörd. Let-Off mekaniken återger en lätt “klickande” -känsla nära slutet av tangentresan, vilket är ett unikt kännetecken för en flygelmekanik.

LJUD

Ett rikt naturligt pianoljud är ett annat viktigt inslag i Kawai’s digitala pianon. Kawai ES8 kommer med en uppgraderad ljudmotor som heter Harmonic Imaging XL (HI-XL). Det är Kawais mest avancerade ljudchip, som också finns i deras avancerade pianon som CA-78 och CA-98. Det finns 10 olika pianotoner tillgängliga i instrumentet, så du hittar utan tvekan något du verkligen tycker om. Varje ton har en något annorlunda karaktär och tonfärg, vilket gör det enkelt att hitta en lämplig ton för vilken musikstil du än vill spela.

Kawai ES8 har 256-polyfoni, vilket som praktiskt taget är den maxgräns du kan nå på ett digitalt piano idag. Detta tillåter dig att höra ljudet fullt ut utan några avbrott.


HÖGTALARE

Kawai ES-8 har 2 x 15W inbyggda högtalare, som ger ett väldigt bra ljud. För ett kompakt instrument som ES8 kan man inte begära mycket mer. Högtalarna blir nästan lika höga som på ett riktigt akustiskt piano, medan ljudkvaliteten förblir utmärkt även vid en maxvolym.

Oavsett om du tränar hemma eller spelar på en fest / familjesammanträde kommer ES8: s interna högtalare att hantera det alldeles utmärkt och levererar ett djärvt, rikt ljud som imponerar vem som helst.

SAMMANFATTNING

Kawai ES8 är sammanfattningsvis ett av de bästa digitala pianon under 20000 kr som du kan få på marknaden idag. Kawai har kommit riktigt långt med att återskapa ljudet och känslan av ett akustiskt instrumentet.

Det finns några saker som skulle kunna förbättras / läggas till, till exempel Bluetooth-anslutning, mer tonviktsminskning, etc. men när det gäller pianospel kan du egentligen inte be om mycket mer. En mängd fantastiskt vackra flygeltoner samt den professionella RH3-mekaniken kommer troligen att göra dig förvånad i första hand, särskilt om du inte har spelat på sådana avancerade instrument tidigare.

Vi uppskattar verkligen möjligheten att kunna finjustera olika parametrar då detta nästan gör det omöjligt att vara missnöjd med ljudet eller beröringen. Det finns ett stort antal funktioner som hjälper dig att förbättra dina framträdanden och få dem att låta på nya, unika sätt.