Kawai CA79 och CA99: De nya funktionerna

Kawai’s CA 79 och CA 99 har nyligen blivit lanserade och vi väntar spänt på att kunna visa upp dem i våra butiker. I denna artikel kommer vi gå igenom CA 79 och CA 99’s nya funktioner och förbättringar, så att du enklare kan sätta dig in i de nya produkterna. 

Kawai’s primära fokus i de nyare modellerna är att förbättra kärnfunktionerna. Men några av de nya funktioner är extra spännande

En av nyheterna i CA 79 och CA 99 är den nya tangentmekaniken som behåller alla de bra funktionerna från den äldre Grand Feel II mekaniken. Detta sker genom de nya förbättringarna som t.ex. den förbättrade touch responsen. Detta är gjort med en reviderad hammer trigger mekanik, där man har bytt ut Capstan skruven och sliptapen med en actuator. Detta ger bättre respons och hållbarhet

En annan funktion som Kawai har förbättrat är key-stop känslan. Detta har gjorts genom en reviderad hammarfilts-struktur, där man har lagt fyra lager filt istället för tre. Detta ger en mer fast key-stop känsla, mer likformighet och en snabbare tangentåtervändning.

Den sista funktionen som blivit förbättrad i Grand Feel III mekaniken är let-off. 

Det har blivit tillsatt en stopper bakom let-off gummit, som ger en mer optimerad hammer och let-off anslutning. Detta ger i sista ände en mer stabil let-off, ett mer enhetligt spel i pianissimo och en generellt mer autentisk spelupplevelse. 

En annan nyhet i Kawai’s CA79 och CA99 är den nya Virtual Technician parametern. Nu kan det nämligen ändras på hammer noise och release time. Alltså kan man justera hur pass framträdande ens hammrar ska vara i karaktär eller justera decay hastigheten när tangenterna släpps. Det är nu dessutom möjligt att transponera och stämma pianot genom inställningarna i SK-EX rendering. Dessa nya pianon kommer också med Half-Soft pedaler, som öppnar upp för ett ännu mer musikaliskt uttryck. 

CA 79 och CA 99 har ett varsitt högtalarsystem, utvecklat av Onkyo med exklusiva ljudkomponenter. CA79 kommer med 6 högtalare, så att det finns ett par högtalare till varje frekvensområde: high range, mid range och low range. Detta ger ett betydligt klarare ljud med låg förvrängning och en neutral tonal karaktär. 

CA99 kommer också med ett högtalarsystem utvecklat av Onkyo. Pianot har liksom CA79 6 st högtalare. Skillnaden är dock att de 3 högtalarparen fokuserar på de höga och mittersta frekvenserna, men inte de djupa. Detta på grund av att CA99 kommer med en resonanslåda i trä där det är påsatt två stycken transducers. En primär som skickar ut de lägre frekvenserna, och de mellan mitten och de lägsta frekvenserna. Dessutom är CA99 utrustad med en sekundär transducer, som ger mittenfrekvenser.

En av de helt nya högtalarfunktionerna är högtalardiffuserna, som är implementerade i de översta högtalarna i CA79 och CA99. Den nya teknologin ser till så att ljuden från instrumenten sprider sig 360 grader, för att göra ljuden naturliga för alla i hela lokalen. CA79 och CA99 är de första två digitala pianon som använder sig av detta.

Kawai’s välkända touchscreen får en ny förbättrad interface, med nya funktioner, anslutningar och styrning från iOS/Android och mycket annat. Allt för att kunna göra upplevelsen mer användarvänlig.

En annan funktion är det förbättrade bluetooth ljudet, som nu stöttar aptX. Detta är också första gången som det används i ett digitalpiano. Det ger bättre ljudkvalite samt mindre förseningar.

Dessa pianon kommer dessutom med helt nya ljud såsom: Classic EP, Harpsichord, DB Organ och elektronisk bas. Ihop med den förbättrade EQ tone controller kan man nu själv sätta ihop sin egna EQ för att få exakt det ljud man söker efter. 

Förbättrade Touch kurvor presets är nu också möjliga att hitta, som ger mer skillnad mellan Light till Heavy. Det finns dessutom en ny “Light” kurva som är specialtillverkad för barn.

Den sista funktionen som vi vill nämna är den nya Low Volume Balance inställning, som öppnar upp för ett mer naturligt uttryck vid lägre ljudnivåer.

CA79 och CA99 har bägge fått ett uppdaterat och mer modernt utseende, som gör att det liknar ett piano mer än det tidigare orgelliknande utseendet.