Kawai CA-78

Kawai CA-78 är en av de mest populära instrumenten från Kawai, och det förtjänar den! Instrumentet har all den senaste teknologin som Kawai kan erbjuda, samtidigt som att den är en av de billigaste instrumenten i sin klass på marknaden.

Kawai har i riktigt många år haft fokus på tangenterna, och för var uppdatering som kommer, så blir det mer och mer imponerande när man tänker på hur långt man har kommit. I den senaste uppdateringen har toppmodellerna i CA-serien fått en 5” touch-display, som ger en större flexibilitet omkring vad som visas på skärmen. De har också börjat med att arbeta med det som idag kallas för “rendering” eller “modelling”.

Hur fungerar det rent praktiskt?

Idag kan det vara svårt att höra skillnaden mellan, för så väl tränade som otränade öron, om ljud genereras genom traditionell sampling eller genom rendering/modelling. Roland har i många år utvecklat den teknologiska framgång på modelling samt blivit kända för sin SuperNATURAL soundengine. Men många har också svurit i många år att ljudet ska produceras och spelas in på en akustisk flygel och spelas som sampling.

Det som Kawai arbetar med idag är att ta en grund-sample. Tillexempel deras Kawai EX-flygel. Därefter kan du lägga till  “olika” lager ovanpå den samlingen, t.ex. reverb om flygeln är öppen eller stängd, etc. Den del som “läggs” på grundsamplingen kallas för rendering.

Det är smart för att det “kräver mindre” av datorn att räkna ut de modellerna, än om man skulle använda sampling på ett tradionellt sätt, då man rent faktiskt skulle spela in en flygel både öppet och stängt, samt spela in flygeln i flera olika rum.

Det är första gången du ser att Kawai börjar arbeta med rendering/modelling på detta sättet, och för en producent av akustiska pianon och flyglar, har det heller inte varit planerat förrän nu. För med teknologin, mest framställd av Roland, så ger det nu en enorm flexibilitet för producenterna – och det är tack vare datorteknologin.

Kawai CA-78 ska prövas! Det är ett instrument med riktiga trätangenter, 5tums touch-display, Bluetooth samt några av världens mest imponerande ljud från Kawai EX, SK och deras stående pianon.