Hybridpianon – det bästa av två världar

Vad är ett Hybridpiano?

Hybridpianon är helt enkelt digitala instrument med någon form av akustisk pianomekanik inuti. Sett från ett annat perspektiv är det ett akustiskt piano med en förstärkare och högtalare istället för strängar och en resonanslåda!

Beroende på märke och modell, har hybridpianon antingen en upprätt eller en flygel-åtgärd som bara har ändrats något från den ursprungliga akustiska konstruktionen.

Till skillnad från digitala pianon och synthesizers så har hybridpianon generellt inte omfattande rytm- och ljudbibliotek eller inbyggd multi-track inspelning. Detta lämnas till digitala pianon som är utformade mer för scenuppträdande och inspelningsstudior. 

Fördelar med Hybridpianon:

  • Mindre storlek och vikt innebär att du inte behöver anstränga dig för att flytta på instrumenten
  • Du kan öva ditt spelande med hörlurar på
  • Du behöver aldrig stämma ditt instrument igen
  • Du kan enkelt ansluta till inspelning/MIDI/laptops/iPads
  • En mängd olika ljud finns tillgängliga för komposition
  • Många play-along möjligheter är inkluderade, så att nybörjare kan njuta av att spela med till orkestrar
  • Många hybrid flygelåtgärder kan bli regulerade, precis som akustiska

Vad ska du leta efter i ett Hybridpiano?

Åtgärd:

För det första är åtgärdens känsla och reaktion kritisk. Renar hybridens handling troget den akustiska åtgärden? Ett sätt att testa det här är med snabba repetitioner. Utslitna eller grundläggande digitala åtgärder kan inte troget återskapa snabba repetitioner.Testa att tangenten kan upprepas utan att vara helt släppt (det här är en funktion som endast är tillgänglig på flygelåtgärder och bör fungera på samma sätt på stora hybrider). Kvaliteten på åtgärden är avgörande om du bara använder hybridpianon i din studio och undervisning (eller för din egen prestationsövning).

Ljud/Högtalare:

Ljud är det näst viktigaste inslaget enligt oss. Om det inte låter bra, vem ska vilja spela på det? Se till att du testar ljudet med hörlurar och utan – många hybridpianon tenderar att låta bättre med hörlurar på än av, eftersom du verkligen känner dig omsluten av ljudet med hörlurar. Polyfoni (antalet noter som instrumentet kan spela samtidigt) måste vara minst 256 noter för att fungera bra för att reproducera nyanserna för komplexa pedaler. 256 är standarden vid skrivningstillfället, men utan tvivel kommer det att öka över tiden.

Byggnad/Kabinett/Kontroller:

De flesta hybridpianotillverkare har gått långt för att troget reproducera utseende, form och känsla av en akustiskt pianokabinett. Ibland har detta betydelse för det förstärkta ljudet eftersom större kabinetter tenderar att producera ett större ljud och möjliggöra fler högtalare. Ta också hänsyn till musikstöd och kontrollpaneler – hur lätt är det att läsa musik på stativet och hur lätt är det att använda kontrollerna? Vissa är mycket bättre än andra! Hur många hörlursportar har den (viktig för gruppundervisning) och var är uttaget?